Valen i Gaston aPer a què serveixen els diners?

Des de Banc Sabadell ens comprometem amb l’educació dels infants en el valor i la funció dels diners. Per això, en col·laboració amb pedagogs i educadors, hem creat aquesta guia didàctica, amb exercicis lúdics que us ajudaran a convertir els seus dubtes en oportunitats d’aprenentatge i diàleg.

Us presentem la Valen i en Gastón, una nena i un nen que es fan preguntes sobre els diners i la seva funció. Ells són el fil conductor de tot el contingut.

La Valen és una nena molt llesta que sempre va un pas per davant i gairebé sempre intenta donar resposta a les preguntes d’en Gastón. Per la seva banda, en Gastón és un nen alegre i curiós que sempre s’està fent preguntes.

Els nens fan preguntes i fins i tot arriben a les seves pròpies conclusions. T’animem a fer servir aquesta guia per reflexionar amb els nens sobre els diners i la importància de l’estalvi.

Com puc comprar tot allò que vull?

Els diners serveixen per comprar coses. Algunes coses les necessitem i d’altres ens agraden, però els diners no són l’única manera d’aconseguir-les. Podeu plantejar aquest exercici als nens i nenes, fent-los entendre la diferència entre el que els agrada i el que necessiten. Així, també els podeu ajudar a fer càlculs i a pensar com aconseguir aquestes coses de manera raonable.

Valen, puc comprar tot el que m’agrada amb diners?

Depen, Gastón. És diferent si només t’agrada o si també ho necessites.

Fem-ho junts

Feu una llista de desitjos: coses que us agraden i coses que necessiteu. Tot es pot comprar amb diners? Podeu posar al costat el que creieu que costa cada cosa?

D’on surten els diners?

Els diners no creixen a les plantes ni es fabriquen a casa.
Els diners es guanyen amb la feina. Perquè ho puguin entendre, podeu pensar amb ells en les coses que la vostra família té i fa, i després fer-los reflexionar sobre com s’han aconseguit. Així, teniu l’oportunitat de parlar sobre les coses que no es poden comprar, valors com l’amor o l’amistat, que ens ofereixen moltíssimes satisfaccions.

-Gastón: Escolta, Valen, d’on surten els diners? -Valen:

Exacte Per què no juguem a una cosa? Mireu al vostre voltant i feu una llista de les coses que teniu i feu amb la vostra família. Després, escriviu com creieu que s’han aconseguit: treballant?, amb un regal?

Fem-ho junts

Mira al teu voltant i fem junts una llista de coses que té la nostra família i de les activitats que fem junts. La casa, el cotxe, les vacances, les joguines, la roba… Posem al costat com les hem aconseguit: són regals?, les hem aconseguit treballant?, amb un crèdit del banc?

On es guarden els diners?

Els diners que no gastem els hem de guardar en algun lloc. Perquè els nens entenguin la importància i el sentit de no gastar-nos tots els diners que guanyem, els podem ajudar a fabricar un pla d’estalvi amb les coses que volen aconseguir. També els podeu explicar que els bancs s’encarreguen de guardar els diners en un lloc segur per a quan es necessiten.

Gastón: Valen, per què no anem al parc d’atraccions?
Valen: Ara no podem, no tenim els diners de l’entrada. Per què no estalviem per anar-hi? Si fem estalvis, podrem anar al parc d’atraccions un altre dia.

És clar, els diners s’han de guardar en una guardiola, en un moneder o al banc perquè no es perdin. Així, quan volem o necessitem alguna cosa, els podem utilitzar. Podeu apuntar les coses que voleu fer i pensar quants diners heu de guardar per aconseguir-les.

Fem-ho junts

Fabriquem un pla d’estalvi?
En una columna apunta les coses que t’agradaria fer. Esbrina quant costen i apunta-ho en una columna al costat (recorda que una mateixa cosa pot tenir un cost diferent segons la botiga, l’època de l’any, etc.). A les columnes següents posaràs els diners que vas estalviant cada mes (que és el resultat del que obtens menys el que gastes). Així podràs saber quan tindràs prou diners per comprar el que vols.

Què són els diners?

Els diners i totes les seves representacions són el símbol del valor que donem a les coses que necessitem. Un cop els nens hagin reflexionat amb aquests exercicis, serà més fàcil explicar-los que els diners són una forma d’intercanvi que ens permet fer moltes coses, com ara menjar, vestir-nos, rebre una educació o compartir.

-Gaston: Valen, llavors, què puc fer amb els diners? - Valen: Doncs, els diners els fas servir per comprar alguna cosa que necessites o t’agrada, els pots guardar o te’ls pots guanyar quan fas alguna cosa bé.

Molt bé, Valen!Els diners tenen forma de moneda, bitllet o targeta. Cada cosa té el seu valor; hi ha coses que valen molts diners i altres que en valen menys. I algunes coses no valen diners, com ara l’amistat, la família o la salut.

Arriba el teu moment

Descarrega la làmina de el concurs de dibuix i imprimeix-la. Treu llapis de colors, retoladors i pintures, deixa que flueixi la creativitat … i dibuixa per a què serveixen els diners!